LORENZO VITOLO - CHANGING SHAPES

Het debuutalbum van pianist Lorenzo Vitolo is een rechtstreeks gevolg van het feit dat hij in 2019 de Leiden Jazz Award wist te winnen, Challenge Rec. had de winnaar beloofd dat die een cd mocht maken. Lorenzo (1998) komt uit Napels en studeerde daar cum-laude af in klassieke piano, daarna speelde hij in diverse bands, o.a. in de bigband van Maria Schneider. In 2018 begon hij zijn master opleiding in de jazz aan het Prins Claus College in Groningen, ook zijn begeleiders op “Changing Shapes” studeren in Groningen.

Het gaat om contra bassist Rafael Abdalla uit Três Lagoas, Brazilië, hij ontving de Andrea Elkenbracht beurs van de gemeente Groningen die ieder jaar wordt uitgereikt aan talentvolle kunstenaars uit afwisselend de klassieke en de moderne muziek, de beurs ter waarde van 5000 euro dient voor een vervolgstudie in het buitenland om zijn talent nog verder te ontwikkelen. Hij heeft inmiddels al een drietal albums uitgebracht met zijn eigen quartet en speelde op meer dan 30 cd’s van anderen. Drummer van het trio is George Potamianos uit Patras, Griekenland, hij is ook actief in het Soul Call Quartet.

Alle composities en arrangementen zijn van Lorenzo Vitolo met uitzondering ban “Blue in Green”van Miles Davis. “A continuous change of shapes and times, of thoughts and feelings”, zo luidt het motto van dit album. Het spel van Lorenzo is uitermate lichtvoetig met sprankelende akkoorden, zijn klassieke opleiding is goed te herkennen in de superieure techniek en de fluisterzachte warmte in zijn toucher . Hij wordt uitstekend bijgestaan door de lenige souplesse van bassist Rafael en het subtiele drummen van George. De composities zijn doorwrocht en sterk in de opbouw.

Het uitgesponnen “Vicinity” ontrolt zich als een auditief landschap met voortdurend wisselende klanken, spannend en razend knap. Ook het langzame “Apart” is een lust voor het oor met het ragfijne spel en de langzaam wegstervende noten, Rafael laat hier horen welk een fraaie tonen hij weet te ontlokken aan zijn bas. De uitvoering van Miles’ nummer “Blue in Green” is een waar feest waarin linker en rechterhand van Lorenzo een ware strijd aangaan en Rafael met een fraaie solo mede de show steelt. Een bijzondere cd met drie sterke aanwinsten voor de jazz en een beter debuut kan men zich niet wensen.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video